מעמד הפטירה של אדם קרוב הוא מעמד קשה מנשוא, בו נאלצים לשכול את האנשים האהובים והיקרים מכל. גם ברגעים קשים מאלו, יש מספר פעולות שנדרשות לביצוע, כחלק מהסדרי הפטירה והקבורה של הנפטר. לאחר הפטירה והקבורה, קרובי המשפחה נדרשים להתכנס ולבחור במצבה שתונח מעל לקברו של המנוח. יש סוגים רבים של מצבות, חלקן צנועות ופשוטות יותר ואילו חלקן מעוטרות וגרנדיוזיות. הבחירה במצבה נעשית בהתאם לבחירתם של קרובי המשפחה של הנפטר, ולעתים גם בכפוף למסורות תרבותיות ועדתיות. לפניכם מספר טיפים לבחירת מצבה.
באיזה שלב מתחילים עם בחירת מצבה?
בחירת המצבה לא נעשית מיד עם הפטירה, משום שברור לכולם שהמשפחה צריכה זמן להתייחד עם רגשות האובדן והאבל ולא יהיה לה פנאי להתעסק בסידורים נלווים. לרוב ענייני המצבה מטופלים לאחר הקימה מהשבעה. קרובי המנוח מתאמים פגישה עם בונה מצבות מיוחדות בבית האבלים או לחלופין במפעל המצבות שברשותו, שם הוא מעניק ייעוץ והכוונה בנוגע לבחירת המצבה. בונה המצבות מתאים אותה לרצונות ולצרכים של משפחת המנוח, ומעצב אותה בהתאם לדרישות שלהם.
דברים שחשוב לדעת טרם בחירת מצבה מעוצבת
הבחירה במצבה היא עניין אינדיבידואלי ואישי במיוחד, הרי מדובר באקט הנצחתי שיהווה תזכורת לעוד שנים רבות לאדם קרוב שעזב את העולם למנוחת עולמים. יחד עם זאת, ישנם מספר אלמנטים חשובים שכדאי לשים לב אליהם בעת בחירת המצבה:
- סוג חומרי המצבה- ישנם מספר חומרים שמקובל לבנות מהם מצבות מעוצבות, רובם אבנים טבעיות כמו שיש, גרניט וכו'. כאשר בוחרים באבן שממנה תיבנה המצבה, חשוב לשים לב שהיא עונה על הגוון או הצבע שחשבתם, וכן שהיא מעבירה את המסר האישי שאתם חשבתם מלכתחילה להעביר (צבעים בהירים ומטים לשם מצבה צנועה ופשוטה למשל).
- כיתוב על המצבה- הכיתוב על המצבה הוא אישי גם כן. שם המנוח ותאריך פטירתו יהיו כתובים תמיד, ולצידו מרבים להוסיף איזה ציטוט או אמרה הנכונה לאותו אדם. חלק מהאנשים בוחרים מציטוטים הלקוחים מהכתובים, כיאה למעמד פטירה ויחסה של הדת אליו, וחלק בוחרים לצטט מלל חופשי שיוחס למנוח.
איפה מוטב לקנות מצבות מעוצבות?
כדי להימנע מעוגמת נפש מיותרת בשעת האבל, חשוב לקנות את המצבה מבונה מצבות ישר ואמין. המחיר הסטנדרטי של מצבה כיום עומד על כ1500-2000 שקלים, כך שאם המחיר שהוצע לכם הוא נמוך מזה, סביר מאוד להניח שמדובר בבונה מצבות פחות אמין. הפרמטרים לאמינות יכולים לבוא לידי ביטוי בתיק עבודות קודם שיש לבונה המצבות להציג בפניכם, בית מלאכה שתוכלו להגיע ולהתרשם ממנו וכו'.
היום שאחרי הקמת המצבה
לאחר שהמצבה נבנתה על הקבר, חשוב לדאוג לתחזוקתה ולניקיונה כשמגיעים למקום. אם המצבה הוצבה באוויר הפתוח, חשוב לשטוף אותה מעת לעת מלכלוך או אבק, ולמנוע בלאי שעלול להשפיע על המצבה.